Prof. Marcel Tanțău, trage un semnal de alarmă: ”Uitați-vă că treceți pe lângă școli. Multora dintre copii le tremură fundicul când aleargă”
Profesorul Marcel Tanțău, unul dintre cei mai mari medici gastroenterologi din România, alături de soția acestuia, profesorul Alina Tanțău, medic primar gastroenterolog specializată în endoscopie digestivă și boli inflamatorii intestinale, trag un semnal de alarmă în privința obezității în populație.
”Femeile din România sunt pe locul doi la obezitate în Europa. Sunt date oficiale. Prevalența obezității copii a crescut în ultimii 10 ani de la 6% la 20%”, a punctat prof. dr. Alina Tanțău, la lansarea unui program de screening privind cancerul de colon în rândul populației din Ardeal, care se va face la Clinicile Medicală 3 și Spitalul Căi Ferate (CF).
Profesorul Marcel Tanțău a spus că în cazul copiilor obezitatea este un mare pericol. ”Uitați-vă că treceți pe lângă școli. Multora dintre copii le tremură fundicul când aleargă, ceea ce nu era înainte. Sunt supraponderali sau chiar obezi”.
Acesta a spus la aceeași conferință că burgerii și alte produse fast-food trebuie mâncate rar și numai în anumite condiții.
Spre exemplu, trebuie făcut sport și trebuie mâncate și multe legume. Specialistul a spus că nici măcar nu se știe dacă un burger mai conține produse naturale sau modificate.
Medicul clujean a fost întrebat de reporterul Clujenii.ro cum se raportează la celebrele produse fast-food, în special în rândul tinerilor: ”Sunt celebre și necelebre. În primul rând avem un exces alimentar. Toți mâncăm mai multe decât avem nevoie și, în special, ne alimentăm cu ceea ce ne place: dulciuri, panificație, etc, care aduc un aport caloric foarte mare. Acest aport caloric se transformă în organismul nostru în grăsimi, grăsimile nu pot să stea, se degradează și produc o inflamație și pot duce la alterări, inclusiv genetice, la modificări ale replicării celulare”.
”Câți burgeri ar trebui să mănânce un tânăr pe lună?”, a mai fost întrebat ilustrul medic clujean, specialist de talie mondială în sănătatea stomacului. În replica lui, prof. dr. Marcel Tanțău a spus că nu e sigur că produsele fast-food mai au ceva natural în ele.
”Nici nu trebuie să devenim fanatici alimentari, dar există o înțelepciune. Bunicii mei spuneau ”Mă, să mănânci, dar să mai încapă!”. Știți cum este? Trebuie să ai discernământ. Acum, burgerii e adevărat că sunt produse înalt procesate. Nici nu știm dacă glucidele respective și lipidele respective și proteinele respective sunt chiar cele originale, dacă nu sunt deja modificate. Și aportul mare de glucide și de hidrați de carbon schimbă flora noastră bacteriană, care devine mult mai agresivă, schimbă pH-ul, care devine mai alcalin.
Tot metabolismul nostru se poate schimba. Plus că anumite specii bacteriene care se hrănesc cu fibre alimentară ne mențin integritatea intestinală. Dacă acestea sunt mai puține, noi nu avem o sănătate suficientă a intestinului și este mai vulnerabil. Sunt explicații; acum se fac multe studii, dar repet, este un context de câțiva factori care aduc la modificări.
Deci, cu cât mai rar, cu atât mai bine și să nu uităm să alergăm după burgeri. Copiii noștri nu mai fac sport. În vremurile noastre, în spatele locurilor, era la fotbal. Acum se stă pe tabletă. Deci, acest lucru, iarăși, ne costă foarte mult. Aici există o mare problemă. Efortul fizic devine deja un moft. Mai merg câțiva la sală, ca să se uite la cineva… Efortul în aer liber ste foarte important. Toate acestea au efecte benefice”, a explicat profesorul Marcel Tanțău, unul dintre cei mai buni gastroenterologi din România.