„Mă, să mănânci, dar să mai încapă!”. Prof. Marcel Tanțău, cel mai renumit gastroenterolog al Clujului explică ce consumăm noi, de fapt/Tot metabolismul nostru se poate schimba!
Profesorul Marcel Tanțău, reputat medic gastroenterolog din Cluj și considerat unul dintre cei mai buni specialiști din România, atrage atenția asupra consumului excesiv de fast-food, în special în rândul tinerilor. Întrebat de reporterul Clujenii.ro cum privește popularitatea burgerilor și a produselor de tip fast-food, medicul a subliniat că astfel de alimente ar trebui consumate rar și doar respectând un stil de viață echilibrat.
„Sunt celebre și necelebre. În primul rând avem un exces alimentar. Toți mâncăm mai multe decât avem nevoie și, în special, ne alimentăm cu ceea ce ne place: dulciuri, panificație, etc, care aduc un aport caloric foarte mare. Acest aport caloric se transformă în organismul nostru în grăsimi, grăsimile nu pot să stea, se degradează și produc o inflamație și pot duce la alterări, inclusiv genetice, la modificări ale replicării celulare”, a explicat profesorul Marcel Tanțău.
Întrebat concret câți burgeri ar trebui să consume un tânăr într-o lună, specialistul a vorbit despre echilibru și discernământ în alimentație:
„Nici nu trebuie să devenim fanatici alimentari, dar există o înțelepciune. Bunicii mei spuneau ‘Mă, să mănânci, dar să mai încapă!’. Știți cum este? Trebuie să ai discernământ. Acum, burgerii e adevărat că sunt produse înalt procesate. Nici nu știm dacă glucidele respective și lipidele respective și proteinele respective sunt chiar cele originale, dacă nu sunt deja modificate.”
Medicul a atras atenția asupra efectelor pe termen lung ale consumului de fast-food asupra florei intestinale și asupra sănătății generale.
„Și aportul mare de glucide și de hidrați de carbon schimbă flora noastră bacteriană, care devine mult mai agresivă, schimbă pH-ul, care devine mai alcalin. Tot metabolismul nostru se poate schimba. Plus că anumite specii bacteriene care se hrănesc cu fibre alimentară ne mențin integritatea intestinală. Dacă acestea sunt mai puține, noi nu avem o sănătate suficientă a intestinului și este mai vulnerabil.”
Concluzia profesorului este clară: fast-food cât mai rar și sport din plin.
„Deci, cu cât mai rar, cu atât mai bine și să nu uităm să alergăm după burgeri. Copiii noștri nu mai fac sport. În vremurile noastre, în spatele locurilor, era la fotbal. Acum se stă pe tabletă. Deci, acest lucru, iarăși, ne costă foarte mult. Aici există o mare problemă. Efortul fizic devine deja un moft. Mai merg câțiva la sală, ca să se uite la cineva… Efortul în aer liber e foarte important. Toate acestea au efecte benefice”, a explicat profesorul Marcel Tanțău.